VOORWOORD

Dit stuk is door onze deelnemers zelf gemaakt. Zij zijn dus naast acteurs ook makers, schrijvers en regisseurs in dit project. Ook dit online magazine is gemaakt en geschreven door de deelnemers van de Theaterdagbesteding - maandaggroep.

Deze productie is in samenwerking met Stichting De Linde, Zorgmanege Stal Starro en Cpunt.


Deze voorstelling heeft gespeeld              op 21 oktober 2023


HET VERHAAL

Patrick probeert te voorkomen dat zijn vriend een misdaad pleegt. Deze vriend blijkt echter erg onbetrouwbaar te zijn en na een hevig gevecht wordt Patrick opgepakt door de politie. Na een razendsnel proces belandt Patrick onterecht in de gevangenis. Daar vindt hij het moeilijk om te wennen aan de situatie waarin hij terecht is gekomen. Hij heeft daar nu wel de tijd om een plan te bedenken. Al snel raakt hij bevriend met de andere gevangenen en samen bedenken ze een plan om te ontsnappen.
Zal het ze lukken?


DE PERSONAGES

PATRICK

Patrick is een rustige jongen. Hij woont in een arme wijk, maar hij doet zijn best om uit de situatie te komen. Hij helpt graag andere mensen en is erg betrouwbaar. Helaas zijn er mensen die hier misbruik van maken en hierdoor komt hij ook wel eens in de problemen. Tot nu toe is hij daar nog elke keer zonder al te veel kleerscheuren uitgekomen, maar of dat zo blijft?JAQ

Mama Bajes, een harde tante. Iedereen heeft respect voor haar waardoor ze een hoge status in de gevangenis heeft.

Als langstzittende gevangene weet ze goed hoe alles in zijn werk gaat. 

Als er een nieuwe gevangene bijkomt zorgt ze er gelijk voor dat zij het respect afdwingt zodat het gelijkt duidelijk is dat zij de hoogste rang heeft.HARRIE

Harrie is voor veel dingen bang. Hij heeft onder andere last van claustrofobie, achluofobie en kyphofobie: Hij durft geen nauwe ruimtes te betreden, is bang in het donker en durft niet te bukken. Zijn angst is ook de reden waarom hij in de gevangenis zit. Hij is gedwongen om deel te nemen aan criminele activiteiten.
Harrie maakt moeilijk contact met andere en is een makkelijk doelwit voor de bewaker. HETTIE

Hettie is de rechter hand van Mama Bajes (Jaq). Ze is een sociale tante die door haar werkzaamheden snel en makkelijk contact maakt. Ze is een hardwerkende vrouw die door de wol geverfd is. Ze kijkt uit naar haar vrijlating, want ze hoeft nog maar heel even te zitten. Ze heeft dit keer een korte straf gehad doordat haar vergrijp niet zo ernstig was.

 RON, DE BEWAKER

Mijn naam is Ron de Bakker, 49 jaar en ik ben cipier van beroep. Ik heb voor dit mooie beroep gekozen om mijn familie in een positieve wending te geven.

Mijn opa en mijn vader zijn namelijk criminelen en deze neerwaartse spiraal heb ik doorbroken door cipier te worden. Vanaf mij staat mijn familie aan de goede kant van de wet!

 

Mijn persoonlijkheid is het best te omschrijven als een nobel en lief mens, hartelijk, sociaal en zo nu en dan een beetje naïef en wat klungelig. 

 

Een ander leven buiten het cipier zijn kan ik me maar moeilijk voorstellen. Ik zou mij alleen maar vervelen. Tja, de zwarte schapen van mijn familie weten me dan ook wel te vinden, maar mij krijgen ze niet!KAREL

Karel woont in een arme wijk, maar is van plan om in rijkdom en luxe te leven. Hij is egoïstisch en egocentrisch. Hij handelt vooral uit eigen belang. Hij is een manipulatief iemand en neemt deel uit van illegale activiteiten. Karel wil op een snelle manier veel geld "verdienen". Vrienden zijn voor hem dan ook alleen belangrijk als die hem kunnen helpen zijn doel te bereiken, zodra ze hem tot last zijn, laat hij hen aan hun lot over.

 HENK

Henk is de man achter de knoppen en de stem aan de andere kant van de portofoon. Wie hij verder precies is, is een mysterie voor de gevangenen. LUISTER EEN SCÈNE


HOE IS HET TOT STAND GEKOMEN?

We zijn nu al een paar jaar bezig met het maken van het stuk. Onderandere corona met zijn nasleep heeft er voor gezorgd dat dit project helaas langer duurt dan dat we van te voren hadden gedacht.

Helemaal in het begin, 2020, was de groep nog in een andere formatie. Debbie, Stacey en Mathieu waren nog van de partij en Janet was er op dat moment nog niet bij. Het leek ons leuk om in plaats van een bestaand stuk een eigen bedacht en geschreven stuk te maken en te spelen. We zijn gaan brainstormen waar het over zou kunnen gaan en hebben een lijst van thema's gemaakt en hebben daaruit gekozen. Toen dit duidelijk was hebben we veel bronnen verzameld. Van foto's tot films om inspiratie op te doen. 

 

Naast het verhaal, de scènes en personages hebben we ook het decor en rekwisieten zelf gemaakt. Sinds het stuk af is zijn we hard aan het repeteren. 


ONTMOET DE MAKERS EN ACTEURS

Naam:

Adrianna Visser

 

 

Leeftijd: 62

 

Ervaring:

6,5 jaar bij RAUW en 7 voorstellingen gespeeld.

Naam:

David Jockin

 

 

Leeftijd: 34

 

Ervaring:

6,5 jaar bij RAUW en 7 voorstellingen gespeeld.

Naam:

Janet Commissaris-Nijdam

 

Leeftijd: 60

 

Ervaring:

1 jaar bij RAUW

Naam:

Martijn Kamphuis

 

 

Leeftijd: 33

 

Ervaring:

6,5 jaar bij RAUW en 7 voorstellingen gespeeld.

Naam:

Richard van Putten

 

 

Leeftijd: 50

 

Ervaring:

4 jaar bij RAUW en 1 voorstelling gespeeld.PODCASTS MET DE ACTEURS


ACHTER DE SCHERMEN